KEK PISANG

Friday, September 28, 2012

Kuih Lapis






KUIH LAPIS SERI MALAYSIA



rujukan dari  :  blog 'dapurCT'
dicuba oleh   :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 1/2  cawan   tepung gandum
   1/4  cawan   tepung beras
   1/4  cawan   tepung jagung
   1/2  cawan   gula pasir
      3  cawan   santan
      1  tsp        garam
      1  tbsp      minyak masak
Pewarna masakan merah, kuning & biru

Loyang :  8 inci sapu sedikit minyak, alas plastik (kuih nipis)


Cara membuat :

1.   Panaskan kukusan.  Sapu loyang dengan sedikit minyak dan alas dengan plastik.  Masukkan loyang ke dalam kukusan dan biarkan selama 5 minit.
2.   Campurkan kesemua bahan kecuali pewarna ke dalam mangkuk dan kacau hingga gula larut.
3.   Tapiskan dan bahagikan kepada 5 bahagian.  Letakkan pewarna.
4.   Dua bahagian biarkan kosong dan yang lagi 3 bahagian warnakan dengan merah, kuning dan biru.
5.   Mulakan melapis bahagian bawah dengan warna putih.  Kukus selama 6-7 minit atau hingga masak.
6.   Kemudian tuangkan adunan merah dan kukus selama 6-7 minit diikuti dengan adunan putih, biru dan kuning.
7.   Untuk adunan akhir tutupkan loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit atau hingga masak.

Nota :  lain kali nak guna loyang 7 inci memandangkan loyang 8 inci kuih kelihatan nipis.  Apapun kuih ini sedap.  Tqvm kepada Sitidelima untuk resipi yang sedap ini.  Minta izin untuk disalinkan disini untuk rujukan yang akan datang.
             

No comments:

Post a Comment