Tuesday, September 25, 2012
Kuih Ketayap
Salam petang buat teman-teman di luar sana! Hari ini saya mencuba kuih ketayap polka dot dari dapur-mamasya. Kuih ini sangat cantik, maka saya pun teruja untuk mencubanya. Cuma kejadian kuih kurang memuaskan hati saya. Saya pasti akan mencubanya lagi hingga betul-betul puas hati. Saya juga ucapkan terima kasih pada tuanpunya resipi ini. Minta izin untuk saya cnp disini untuk rujukan saya & anak-anak di kemudian hari.
KETAYAP POLKA DOT
resipi dari : dapur-mamasya
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan2 Inti
1/2 biji kelapa parut putih - guna 2 cwn kelapa kering
Gula biasa/ gula melaka secukupnya - letak 1/2 kpg kecil gula melaka + 1/2 cwn gula biasa
1/2 cawan air - air perlu tambah sbb guna kelapa kering
1 sudu besar tepung gandum - tak letak
1-2 sudu besar lempuk/durian
1 helai daun pandan ~ basuh & simpulkan
Bahan2 Dadar
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan/susu segar - guna santan
secubit garam
esen pandan/4 helai daun pandan- tak letak
pewarna hijau secukupnya- 1/2 adunan letak warna kuning,1/2 biarkan warna asal
1 biji telur
sedikit minyak
Cara Menyediakan Inti
1. Masak air bersama gula biasa / gula melaka hingga larut. Tapiskan ke dalam kuali.
2. Pastu masukkan kelapa parut,daun pandan dan lempuk/durian ke dalam air gula dan masak hingga inti menjadi agak pekat.
3. Bancuh tepung gandum dengan 2 sudu air kemudian masukkan ke dalam inti . Kacau2 rata sampai inti agak2 kering dan macam lekit2 sikit(lekit sebab ada isi tepung..nak ganti tepung jagung pun boleh)
Cara Menyediakan Dadar/kulit
1. Bancuhkan kesemua bahan2 sehingga sebati kalau guna daun pandan.. mesin pastu tapis ambil airnya.
2. Tapiskan bancuhan.
3. Panaskan kuali dengan api sederhana lalu lengserkan sedikit minyak(kalau guna non stick pan takyah pun takpe) . 4.Masukkan sesenduk adunan ke dalam kuali. Lenggangkan kuali hingga menjadi dadar yg agak nipis. 5. Biarkan kuih dadar masak. kuih tak perlu dibalikkan. Angkat & letak dalam pinggan. Ulang proses no. 4. 6. Sementara nak tunggu dadar ke 2 masak segera masukkan intikan kat dadar/kulit yang pertama td dan gulunglah kuih . Habiskan kesemua bahan2 & lepas tu bolehlah dihidang
Utk cara2 yg dapurmamasya buat adalah spt di bawah;
ambil dlm sesenduk kecil adunan dan campur dg sedikit serbuk coklat.isikan adunan berwarna coklat dlm plastik,gunting kecil dan dot2 atas kuali.baki adunan campurkan pewarna ikut pilihan.mama bahagikan 2 adunan.satu campur warna kuning dan satu biarkan warna asal.
biarkan sekejap dlm 1-2 min
Masukkan sesenduk adunan ke dalam kuali. Lenggangkan kuali hingga menjadi dadar yg agak nipis. Biarkan kuih dadar masak. kuih tak perlu dibalikkan.
dah masak, angkat & letak dalam pinggan. letak inti secukupnya dan lipat kemas
dah siap...bolehlah dihidang.anak2 makan juga kuih ketayap ni sbb tertarik dgn dot-dotnya....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment