KEK PISANG

Thursday, September 6, 2012

Puding yang lembut & enak.

 PUDING LAICI DANGDUT






PUDING LAICI DANGDUT

sumber dari  :  buku 'Agar-agar & Puding' Inspirasi Blogger
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

10      gm         serbuk agar-agar
  2      liter        air
1 1/2  cawan   gula
  2      tin         laici  (asingkan airnya)
  1      tin         susu cair

Cara-cara :

1.   Masak agar-agar hingga mendidih.
2.   Masukkan gula.  Biar mendidih lagi dan sentiasalah dikacau.  Kemudian tutup api.
3.   Masukkan air laici dan susu cair.  Kacau rata.
4.   Tuangkan ke dalam acuan kecil atau loyang.  Sejukkan sebentar.
5.   Kemudian masukkan ke dalam peti ais.
6.   Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi.  Boleh juga di makan bersama susu cair.
      ( menghasilkan :  21 biji bekas dadih yg. tinggi ).

Nota :  Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufah.... kalau dibuat dalam bekas besar, skop saja dengan senduk apabila hendak dihidang/makan.  Agar-agar ini sedap dimakan sejuk, tak payah kunyah.  Tqvm pada tuan punya resipi. Minta izin salin disini untuk rujukan akan datang.
 

2 comments:

  1. xtahan betul la kalau tgk puding nih...kena plk sejuk2 nikmat jer masuk tekak..

    ReplyDelete
  2. puding ni memang mengancam, berdangdut lagi seperti namanya...

    ReplyDelete