KEK PISANG

Sunday, October 20, 2013

AGAR-AGAR SANTAN ROS









AGAR-AGAR SANTAN ROS



Rujukan  :  yatiememories, tqvm
dicuba  :    zaralovebaking



  10   gm        serbuk agar-agar
    1   cawan   gula kastor
    4   cawan   air
200   ml         santan kotak + 50 ml air jadikan 250 ml santan
    1   biji        telur - dipukul sedikit dengan santan tadi
    1   helai      daun pandan - disimpul
Secubit garam
Pewarna pink & perisa ros


Loyang :  8 inci  -  dibasahkan terlebih dulu untuk memudahkan mengeluarkan puding


Cara-cara :

     Di dalam periuk, masakkan air dengan gula dan daun pandan.  Bila gula telah larut masukkan serbuk agar-agar dan kacau hingga semuanya larut.  Kecilkan api.  Masukkan pewarna dan perisa.  Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan teruskan kacau hingga mendidih.  Guna api sederhana dan sentiasa dikacau.  Bila dah siap, tutup api dan tuangkan ke dalam acuan pilihan.  Sejukkan ... barulah disimpan di dalam peti sejuk.

1 comment: