KEK PISANG

Friday, October 25, 2013

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE














KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
(menghasilkan :  6 bekas seperti di atas)




Rujukan  :   yatiememories
dicuba    :   zaralovebaking



Bahan-bahan cream cheese :

250  gm     cream cheese
  60  gm     gula halus
    1  biji     telur  gred 'B'
    1  tbsp   air
    1  tbsp   tepung gandum


Cara-cara :

     Pukul cream cheese dan gula halus hingga sebati.  Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.  Pukul lagi dan gaul sebati.  Biarkan seketika.


Bahan Kek :

    2   biji         telur  gred 'B'
    1   cawan    gula halus
    1   tsp         esen vanilla
 1/2   cawan    air panas didih
 1/2   cawan    susu segar/susu cair
 1/2   cawan    minyak jagung/masak
    1   cawan    tepung gandum *
    3   tbsp       serbuk koko *
    1   tsp         soda bikarbonat *
 1/2   tsp         baking powder *  (kesemua bertanda * diayak dulu)
Sedikit garam


Cara-cara :

     Pukul telur dan gula halus hingga kembang.  Masukkan esen vanilla dan sedikit garam.  Masukkan susu segar/susu cair, minyak dan air panas.  Kemudian masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul sebati.  Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian.


Cara Mengukus :

1.   Panaskan kukusan.  Guna api sederhana.
2.   Tuangkan 3 sudu besar adunan kek ke dalam bekas dadih, kukus selama 10 minit.
3.   Kemudian tuangkan adunan cream cheese 3 sudu besar di atas adunan kek, kukus selama 10 minit.
4.   Akhir sekali tuangkan adunan kek 3 sudu besar, kukus selama 10-15 minit atau hingga masak.
5.   Biar betul-betul sejuk dan hiaskan dengan ganache di atasnya jika suka.



Bahan Ganache :

125  gm     dark cooking chocolate (potong kecil)
125  gm     Dairy Whipping Cream (krim tenusu)
    1  tbsp   sirap glukos atau golden syrup
    1  tbsp   mentega
    1  tsp     esen vanilla


Cara-cara :

     Panaskan krim tenusu bersama sirap glukos hingga terbit buih-buih kecil di tepi periuk.  Tuangkan ke dalam bekas berisi coklat, biarkan sekejap dan kemudian gaul hingga coklat mencair.  Tambahkan mentega dan gaul rata.  Jika masih berketul, panaskan sebentar dengan kaedah double boiler hingga adunan coklat licin.  Masukkan esen vanilla, gaul sebati.  Tuangkan ke atas kek yang telah sejuk tadi.

No comments:

Post a Comment