KEK PISANG

Wednesday, October 30, 2013

PUDING KARAMEL KASTAD











PUDING KARAMEL KASTAD



Oleh  :   zaralovebaking



Bahan Karamel :

100  gm   gula kastor
  25  ml    air


Bahan Kastad :

    3  biji   telur 'B'
    1  biji   kuning telur
    1  tsp   esen vanilla
  90  gm   gula kastor  (lain kali buat kurangkan sikit gula sebab manis)
400  ml    susu segar
100  ml    krim


Cara Penyediaan :

1.   Penyediaan karamel :  masukkan gula di dalam periuk/kuali.  Hanguskan gula hingga keperangan.  Masukkan air dengan berhati-hati dan kacau sebati.  Tuangkan ke dalam loyang bulat bersaiz 7 inci.  Ketepikan dulu.

2.   Penyediaan kastad :  satukan kesemua bahan kastad.  Kacau perlahan hingga sebati kemudian tapiskan ke dalam loyang berisikan gula hangus tadi.

3.   Kukuskan selama 45 minit atau hingga masak sempurna.    ENJOY!!

No comments:

Post a Comment