KEK PISANG

Friday, October 4, 2013

APAM NASI











APAM NASI


Sumber  :  Bicarakaknoor\
dicuba    :  zaralovebaking



Bahan-bahan :

3   cawan   tepung beras
1   cawan   tepung gandum
1   cawan   gula kastor
1   peket    yis Mauripan (11 gm)
2   cawan   nasi sejuk
3   cawan   air


Hiasan :   kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam (kukus sebentar)


Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali nasi dan air, gaul sebati dan ketepikan sebentar.  Kisarkan nasi dan air hingga betul-betul hancur/halus dan tuangkan ke dalam bahan-bahan yang digaul tadi dan biarkan sebati.
     Perapkan selama 3 jam atau hingga adunan naik.  Panaskan kukusan.  Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil-kecil dan kukus selama 10-15 minit.  Setelah masak, gaulkan dengan kelapa parut yang dicampurkan dengan sedikit garam.

2 comments:

  1. Cantiknya Zara, apam tu, rajin membuatnya... akak reti makan jer :)

    ReplyDelete
  2. terima kasih Nur Hayati, bukannya rajin pun sekadar menghabiskan baki nasi semalamnya..hehe..

    ReplyDelete