Friday, October 4, 2013
APAM NASI
APAM NASI
Sumber : Bicarakaknoor\
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula kastor
1 peket yis Mauripan (11 gm)
2 cawan nasi sejuk
3 cawan air
Hiasan : kelapa parut putih secukupnya + sedikit garam (kukus sebentar)
Cara-cara :
Masukkan kesemua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar kecuali nasi dan air, gaul sebati dan ketepikan sebentar. Kisarkan nasi dan air hingga betul-betul hancur/halus dan tuangkan ke dalam bahan-bahan yang digaul tadi dan biarkan sebati.
Perapkan selama 3 jam atau hingga adunan naik. Panaskan kukusan. Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil-kecil dan kukus selama 10-15 minit. Setelah masak, gaulkan dengan kelapa parut yang dicampurkan dengan sedikit garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cantiknya Zara, apam tu, rajin membuatnya... akak reti makan jer :)
ReplyDeleteterima kasih Nur Hayati, bukannya rajin pun sekadar menghabiskan baki nasi semalamnya..hehe..
ReplyDelete