Thursday, October 10, 2013
KRIM PAF
KRIM PAF
Sumber dari : buku resipi - Norzailina Nordin
dicuba oleh : zaralovebaking
Bahan-bahan :
65 gm tepung gandum
secubit garam
50 gm mentega
150 ml air
2 biji telur - dipukul sedikit
sedikit pewarna hijau (saya tambah)
Bahan Inti Kastad :
350 ml susu segar
150 ml krim putar
70 gm gula kastor
50 gm tepung kastad
Cara-cara :
1. Jerang air dan mentega.
2. Kacau di atas api perlahan.
3. Bila mentega cair, kuatkan api. Biar mendidih kuat selama 1 minit.
4. Satukan garam dan tepung gandum.
5. Tuangkan tepung gandum ke dalam periuk berisi mentega.
6. Padamkan api dan kacau hingga menjadi adunan yang sebati.
7. Bila adunan suam, masukkan sedikit demi sedikit telur. Kacau hingga rata.
8. Isikan adunan ke dalam beg piping dengan nozle bentuk bintang.
9. Picitkan ke atas tin pembakar berlenser mantega, berjarak 5 sm.
10. Bakar pada suhu 210'C selama 25 minit. Kemudian cucuk dengan hujung pisau dan bakar 5 minit lagi. Ketepikan.
Inti Kastad :
Campurkan tepung kastad dan gula pasir. Tuangkan susu segar dan dikacau sebati. Kacau di atas api perlahan hingga pekat. Biarkan sejuk. Sementara itu, putar krim hingga kental. Satukan dengan kastad tadi. Picitkan ke dalam krim paf.
Labels:
Creme Puff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cantik hijau krim paf tu zara ;)
ReplyDeleteterima kasih Nur Hayati..inti kastadnya sedap sangat..cubalah..
ReplyDeletecntik zara, kak ruby blum try lg warna hijau...bila2 bleh try lah....
ReplyDeleteterima kasih kayumaniskorner563...cubalah ya...
ReplyDeleteterima kasih kayumaniskorner563...cubalah ya...
ReplyDelete