KEK PISANG

Tuesday, October 15, 2013

MARBLE MOIST BUTTER CAKE










MARBLE MOIST BUTTER CAKE




Bahan A :

300  gm   mentega
200  gm   gula kastor
    1  tsp   ovallette
    1  tsp   esen vanilla

Bahan B :

    5  biji   telur  gred 'A'

Bahan C :

  30  gm     serbuk badam
220  gm     tepung self-raising  (ayak)
    2  tbsp   susu cair
    1  tbsp   glycerine  (optional)
Pewarna pilihan


Acuan :  8 inci - digris & dialas


Cara-cara :

     Putar bahan A hingga kembang.  Masukkan telur satu demi satu hingga habis.  Putarkan hingga gebu.  Masukkan bahan C satu demi satu dan kacau sebati.  Bahagikan kepada beberapa bahagian dan tambahkan pewarna pilihan.  Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga kesemua adunan habis.  Bakar pada suhu 180'C selama 45 minit (api atas bawah tanpa kipas - jika tiada serbuk badam, jadikan tepung sebanyak 250 gm).

No comments:

Post a Comment