Tuesday, October 15, 2013
MARBLE MOIST BUTTER CAKE
MARBLE MOIST BUTTER CAKE
Bahan A :
300 gm mentega
200 gm gula kastor
1 tsp ovallette
1 tsp esen vanilla
Bahan B :
5 biji telur gred 'A'
Bahan C :
30 gm serbuk badam
220 gm tepung self-raising (ayak)
2 tbsp susu cair
1 tbsp glycerine (optional)
Pewarna pilihan
Acuan : 8 inci - digris & dialas
Cara-cara :
Putar bahan A hingga kembang. Masukkan telur satu demi satu hingga habis. Putarkan hingga gebu. Masukkan bahan C satu demi satu dan kacau sebati. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan tambahkan pewarna pilihan. Tuangkan ke dalam loyang secara berselang-seli hingga kesemua adunan habis. Bakar pada suhu 180'C selama 45 minit (api atas bawah tanpa kipas - jika tiada serbuk badam, jadikan tepung sebanyak 250 gm).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment