KEK PISANG

Tuesday, October 8, 2013

APAM PELANGI - sedap & gebuss..













APAM PELANGI



Sumber  :  Masam Manis & Kak Am
dicuba   :   zaralovebaking



Bahan-bahan :

    2  biji    telur  -  gred B
    1  tsp    ovallett
 1/2  tsp    esen vanilla
150  gm    tepung gandum
150  gm    gula halus
125  ml     santan kotak KARA
    1  tsp    baking powder
secubit garam
pewarna pilihan


Cara-cara :

     Pukul telur, gula dan ovallett hingga gebu.  Masukkan santan dan esen vanilla, kacau sebati.  Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder, kacau hingga rata.  Bahagikan adunan kepada 3 warna pilihan.  Tuangkan selapis demi selapis hingga habis.
     Kukus selama 15 minit dengan api sederhana (menggunakan acuan lompang yang diletakkan dengan papercup).  (menghasilkan :  32 biji)

2 comments: