ES KACANG HIJAU
Sumber dari : dapur-eeyand
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
Kacang hijau
Air
Daun pandan
Santan
Gula pasir
sedikit garam
Larutan air + tepung jagung
Cara-cara :
Rebuskan air, kacang hijau dan daun pandan hingga empuk. Masukkan gula, garam dan santan. Masak hingga mendidih, lalu ditambah sedikit larutan tepung jagung, kacau rata. Masak hingga mendidih kembali, angkat dan sejukkan. Masukkan ke dalam acuan. Biar sejuk betul baru dimasukkan ke dalam peti ais hingga beku.
TIPS : Larutan air + tepung jagung ditambah ke dalam adunan es kacang, tujuannya adalah untuk memekat agar saat membeku santan dan air tidak akan terpisah jadi es kacang akan kelihatan cantik tapi jangan terlebih bubuh larutan tepung jagung, nanti terlalu pekat/kental pula.
No comments:
Post a Comment