KEK PISANG

Sunday, October 20, 2013

MOIST CHOCOLATE CAKE











MOIST CHOCOLATE CAKE  (9")



Sumber :  citarasawan
dicuba  :   zaralovebaking



Bahan-bahan :

280  gm   tepung gandum
    1  tsp   soda bikarbonat
    1  tsp   baking powder
250  gm   mentega/minyak masak
300  gm   gula kastor
250  ml    susu pekat manis
    1  tsp   esen vanilla
    6  biji   telur  gred 'B'
    2  tsp   cuka masakan

Pes Koko :

100  gm   serbuk koko
  60  gm   gula kastor
250  ml    air panas

(satukan kesemua bahan pes koko dan kacau hingga menjadi pes).


Cara-cara :

1.   Ayakkan tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder.  Ketepikan dulu.
2.   Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji, putar rata.
3.   Masukkan susu pekat, esen vanilla dan cuka masakan.  Putar hingga sebati.
4.   Masukkan tepung berselang-seli dengan pes koko, gaulkan hingga rata dan sebati.
5.   Tuangkan ke dalam loyang 9 inci (digris & dialas) dan bakar pada suhu 170'C selama 1 jam atau hingga masak sepenuhnya.


Toping Coklat Ganache :

300  gm    whipping cream
500  gm     coklat masakan (dipotong kecil)
 1/2  tbsp   mentega
    2  tbsp   madu/sirap glukos


Cara-cara :

     Panaskan whipping cream secara double boiler.  Tutup api, masukkan coklat masakan dan mentega - kacau hingga coklat cair.  Sejukkan sedikit dan tuangkan ke atas kek coklat yang diletakkan di atas redai.  Ratakan coklat hingga coklat merata keseluruhan kek.  Baki coklat simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 5 jam atau semalaman untuk buat border/hiasan.

No comments:

Post a Comment