KEK PISANG

Wednesday, May 27, 2020

FUDGE BROWNIES









FUDGE BROWNIES (tekstur kenyal)
(Fara Sulaiman)




Bahan A :

180  gm  dark chocolate compound
90  gm  butter


Bahan B :

100  gm  tepung gandum
35  gm  serbuk koko atau serbuk coklat
1  gm  baking powder   (1/4 sudu teh)


Bahan C :

2  biji  telur gred A atau B
150  gm  gula aising   ~  ayak
1  sudu kecil  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Pukul manja Bahan C.

2.  Ayak Bahan B.

3.  Cairkan Bahan A secara double boiler.

4.  Masukkan Bahan A yang dicairkan tadi ke dalam Bahan C.  Gaul sebati menggunakan spatula atau whisk.

5.  Masukkan Bahan B dan gaul sebati.

6.  Tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 8 x 8 inci, alas baking paper (lebihkan baking paper untuk memudahkan brownies dikeluarkan dari loyang).

7.  Masa membakar menggunakan oven biasa, 15 minit pertama Suhu 150'C menggunakan api atas bawah kemudian 25 minit dengan Suhu 140'C dan menggunakan api bawah sahaja.



No comments:

Post a Comment