KEK PISANG

Thursday, May 28, 2020

KARI AYAM









RESEPI KARI AYAM
(Mariana Zainal)




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam   ~  basuh bersih & potong ikut suka
1  biji  kelapa   ~  kisar dengan 3 1/2 cawan air, perah, tapis, ambil santannya
5-6  biji  kentang   ~  potong ikut suka
3-4  kuntum  bunga lawang
1  batang  kulit kayu manis
1  biji  bawang besar   ~  hiris
5  ulas  bawang putih   ~  hiris
Sedikit halia   ~  hiris
3  senduk  minyak masak untuk menumis


Bahan Pes : 

4  sudu besar membukit  serbuk kari ayam & daging *
1  peket kecil  serbuk cili *   ( * satukan sehingga pes menjadi sebati)
1 1/2  keping asam keping@asam gelugor
1  sudu teh  gula
1  sudu besar membukit  garam
3  tangkai  daun kari
Sedikit bahan perasa
1 1/2  cawan  air


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang besar, bawang putih dan halia sampai naik bau.
Masukkan bahan pes kari & serbuk cili tadi, sentiasa dikacau jangan sampai hangit, rempah kena masak elok, bila dah naik minyak dan warna rempah dah berubah warna (macam nak garing) masukkan santan, guna api sederhana.
Apabila dah naik wap dan kuah mula mendidih, masukkan ayam dan kentang.
Sentiasa dikacau sehingga kuah mendidih.  Bila dah mendidih ganas, ayam dan kentang pun dah lembut, sesuaikan rasanya.  (Jika kuah agak pekat bolehlah ditambah 1/2 cawan air panas).


NOTA :    Jika guna santan kotak kecil, guna 1 kotak dan masukkan sebelum masukkan ayam dan kentang, maksudnya bila bahan rempah dah garing baru masukkan santan, bagi naik minyak sekejap, baru masukkan ayam dan kentang, kacau sekejap dan masukkan 3 cawan air.  Masak seperti biasa sehingga ayam dan kentang empuk/lembut.




No comments:

Post a Comment