KEK PISANG

Thursday, May 14, 2020

SAMBAL TUMIS TELUR !









RESEPI SAMBAL TUMIS TELUR
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

5  ulas  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *    ( * dikisar )
1  biji  bawang besar   ~  hiris
4  sudu besar  cili kering kisar
Sedikit belacan
Garam & gula
Air asam jawa secukupnya
Telur rebus   ~  kupas kulit & goreng, anggaran 5-6 biji   (me :  guna 8 biji telur gred C)
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dikisar sehingga garing dan wangi.

2.  Masukkan cili kering kisar dan tumis dengan api perlahan sehingga betul-betul garing.  Masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal berwarna merah cantik.

3.  Masukkan garam, belacan dan air asam jawa.  Kalau terlalu pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit.

4.  Kemudian masukkan bawang besar yang dihiris.  Akhir sekali masukkan telur rebus yang telah digoreng.  Sesuaikan rasa dan kepekatan yang diingini.

5.  Angkat dan hidangkan panas-panas dengan nasi lemak atau nasi putih/nasi minyak. 
SIAP !


No comments:

Post a Comment