KEK PISANG

Wednesday, May 27, 2020

SOFT BUTTER CAKE









SOFT BUTTER CAKE
(Mariana Zainal)




Bahan-Bahan :

250  gm  butter   (nak guna marjerin Pelangi pun boleh)
1  cawan rata  gula pasir atau gula kastor
4  biji  telur gred A
2  cawan rata  tepung naik sendiri   ~  ayak   (jika guna tepung gandum tambah 1 sudu teh membukit baking powder)
1/2  cawan  susu cair
1  penutup botol  esen vanilla
2  sudu besar  serbuk koko
Pewarna terpulang pada pilihan masing-masing


Cara-Cara :

1.  Pukul butter dan gula 12-13 minit, masukkan esen vanilla dan telur satu persatu pukul perlahan (setiap kali masukkan telur pukul 1 minit).

2.  Masukkan tepung naik sendiri dan susu cair berselang-seli sambil kaupbalik adunan menggunakan senduk kayu.

3.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian warna asal@letak warna pilihan dan satu bahagian lagi letak serbuk koko.  Lenser nipis butter/marjerin pada loyang saiz 7 inci atau 8 inci (saya guna loyang 8 inci) dan letak baking paper.  Masukkan adunan berselang-seli sehingga habis.

4.  Bakar selama 50 minit hingga masak, (bergantung pada oven masing-masing), api atas bawah, pada suhu 160'C (oven haruslah dipanaskan 10 minit terlebih dahulu sebelum bakar kek).


TIPS :   Jika guna gula pasir (kisar terlebih dulu), jika guna gula kastor tak perlu kisar.


No comments:

Post a Comment