KEK PISANG

Wednesday, May 27, 2020

KUIH CARA LEMAK MANIS









KUIH CARA LEMAK MANIS
CARA CIK DAYANG




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
3/4  cawan  santan kelapa + 3/4 cawan air   (cukupkan santan + air  =  1 1/2 cawan, nak sedap guna yang fresh)
1  biji  telur   (me :  guna gred A)
3  helai daun pandan   (boleh ganti dengan pandan paste)
Beberapa titik pewarna hijau
Susu pekat manis secukupnya   (sebagai inti, boleh juga guna cheese@nutella)
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak


Cara-Cara :

1.  Mula-mula, blend daun pandan dengan santan.
2.  Kemudian tapis dan ambil air dia saja.
3.  Masukkan tepung dan telur, blend lagi sekali sebab tak mau bagi tepung berketul.
4.  Masukkan paste pandan supaya kuih cara jadi hijau cantik.
5.  Panaskan acuan kuih cara.  Sapu minyak masak sedikit pada acuan supaya kuih tak melekat.
6.  Tuangkan adunan ke dalam acuan 3/4 penuh.  Cedok sedikit susu pekat, bubuh pada setiap adunan kuih.  Jangan bubuh banyak.  (nanti pecah ketika masak).
7.  Tutup dengan penutup periuk.  Biarkan lebih kurang 3-5 minit bagi kuih cara masak.  Guna api perlahan.
8.  Nak tau dah masak ke belum, tengok warna tepung dengan susu dah sekata.
9.  Bila dah masak, cungkil dengan lidi sate untuk keluarkan dari acuan.
Siap !



No comments:

Post a Comment