KEK PISANG

Friday, May 1, 2020

TRIFLE ...








PUDING TRIFLE CARA
CIK DAYANG




Bahan-Bahan :

1  tin  susu cair
1/2  cawan  gula kastor
3/4  cawan  tepung kastad atau 1 cawan tepung kastad untuk lebih keras
1  tin  air masak @ air buah   (air buah campur air masak jadikan 1 tin, sukat guna tin susu cair)
Buah-buahan dalam tin@fruit cocktail HOSEN
Kek gulung atau kek span   (me :  guna lebihan dari Double Chocolate Muffin, potong kiub)
1  kotak  jelly kristal brand NONA   ~  perasa ikut pilihan


Cara-Cara :

1.  Potong kek lebih kurang 1 inci atau ikut citarasa, susun dalam bekas/tupperware 4 segi, ambil air fruit cocktail sedikit, siram pada kek bagi basah sikit-sikit pada kek.

2.  Satukan susu cair, air, gula, tepung kastad dan secubit garam, kacau hingga tidak berbintil baru buka api dapur.  Masak atas api sederhana hingga likat dan tutup api.

3.  Tuangkan adunan kastad ke atas kek, tabur fruit cocktail, biarkan sejuk sementara kita sediakan jelly.

4.  Masak kristal jelly ikut resepi pada belakang pek agar-agar.  Dah siap masak, curahkan perlahan-lahan ke atas kastad, biarkan agak suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
SIAP !






No comments:

Post a Comment