KEK PISANG

Sunday, May 3, 2020

MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI ...









MASAK ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

4-5  keping  ikan tenggiri
1  tangkai  bunga kantan   ~  belah 4
1  pelepah  daun kari
1-2  sudu besar  pes asam jawa Adabi atau secukup rasa
3  sudu besar  cili kisar
Garam & serbuk perasa
Kacang bendi secukupnya


Bahan Kisar :

3  ulas  bawang putih
1  labu  bawang besar
2  biji  bawang merah
1  inci  halia
1  ibu jari  belacan


Cara Memasak :

1.  Bawang-bawang, halia dan belacan diblend/kisar.  Tumis bahan blend/kisar hingga wangi dan masukkan cili kisar.  Bila naik minyak, masukkan daun kari dan bunga kantan.

2.  Masukkan setengah blender air (agak-agak).  Masak hingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.

3.  Renih atas dapur dan masukkan kacang bendi, garam dan serbuk perasa.  Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.  Sesuaikan kepekatannya.

4.  Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.

No comments:

Post a Comment