KEK PISANG

Saturday, May 23, 2020

IKAN MASAK 3 RASA !








IKAN MASAK TIGA RASA
sumber :    hanieliza




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan bawal ataupun siakap
1  sudu besar  tepung jagung   (bagi menyalut ikan)
3  ulas  bawang merah   ~  hiris
1  labu  bawang besar   ~  hiris
2  ulas  bawang putih   ~  hiris
3  cm  halia   ~  dihiris
Minyak masak untuk menggoreng ikan


Bahan Untuk Sos :

3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  sos cili
3  sudu besar  sos tiram
3  sudu besar  air
1  sudu kecil  gula pasir


Bahan Sebagai Hiasan :

1  pokok  daun bawang   ~  hiris
2  biji  cili merah   ~  hiris
2  biji  cili hijau   ~  hiris
2  biji  buah tomato   ~  dipotong 4


Cara Memasak :

1.  Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan.

2.  Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.

3.  Keluarkan minyak dan tinggalkan dua sudu besar minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.

4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.  Kacau rata.

5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api.

6.  Curahkan kuah  sos di atas ikan.  Hidangkan.


No comments:

Post a Comment