KEK PISANG

Wednesday, May 27, 2020

NASI TOMATO

 AYAM MASAK MERAH









NASI TOMATO (Cepat, Senang, Sedap)
*** Untuk hidangan :   3-4 orang




Bahan Untuk Nasi :

3  pot  beras
1  labu  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  ketul  kiub pati ayam
1  cm  halia
2  sudu besar  Planta@marjerin untuk menumis
2  kuntum  bunga lawang
1  batang  kulit kayu manis
1  biji  tomato  (buah)/2  sudu besar  tomato puree
5  sudu besar  sos tomato
1  sudu kecil  garam@secukup rasa


Bahan Untuk Ayam (Masak Merah) :

1/2  ekor  ayam
1  labu  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  cm  halia
1  batang  serai   ~  dititik
1/2  kiub  pati ayam
2  senduk  cili giling
3  sudu besar  gula
1  sudu kecil  garam + Secukup Rasa
1  labu  bawang Holland


Cara Memasak Nasi :

1.  Beras dibasuh bersih dan ditoskan (masukkan 1/3 cawan air + beras dalam rice cooker), biarkan seketika.

2.  Blend bawang merah + bawang putih + kiub pati ayam + halia.  Panaskan Planta/marjerin, (boleh tambahkan sedikit minyak masak kalau nak).

3.  Tumis bahan blend + bunga lawang + kulit kayu manis sehingga naik bau.

4.  Blend tomato dengan sedikit air.  Tapis dan masukkan ke dalam bahan tumis.  (Boleh guna tomato puree + sedikit air) + sos tomato, kacau sebati.

5.  Masukkan bahan tumis ke dalam periuk nasi tadi + garam + air secukupnya dan kacau sebati.  Masak seperti biasa sehingga masak.  (Air agak-agak seperti masak nasi biasa, kalau bahan tumis dan letak banyak air, tak perlu tambah air lagi).
(INFO :   Me :  letak anggaran 8 1/2 pot air, sukat menggunakan pot beras).


Cara Memasak Ayam Masak Merah :

1.  Blend bawang merah + bawang putih + halia (tumiskan) dalam kuali.  Masukkan serai.

2.  Masukkan kiub pati ayam + cili giling + gula + garam + Secukup Rasa (guna api paling kecil).

3.  Selepas 15 minit, masukkan ayam (boleh gorengkan dahulu separuh masak jika suka).  Kacau sebati, tutup kuali dan biarkan selama 1/2 jam sambil pantau dan kacau-kacau seketika.

4.  Bila dah hampir masak, masukkan bawang Holland yang dah dihiris bulat.  Biarkan dengan api perlahan 5-10 minit.
Siap !


Untuk Acar :

1/2  batang  timun   ~  potong ikut suka
1/2  batang  lobak merah   ~  potong ikut suka
1  ulas  bawang merah   ~  hiris
1  biji  lada merah   ~  hiris
4-5  sudu besar  cuka makan
3  sudu besar  gula
1/2  sudu kecil  garam
Sedikit air suam-suam panas


Cara Penyediaan :

Potong timun & lobak merah ikut suka, campurkan kesemua, masukkan ke dalam bekas bertutup dan goncang-goncang sebati.  Biarkan 1/2 jam dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Siap !



No comments:

Post a Comment