KEK PISANG

Wednesday, May 27, 2020

RENDANG DAGING LEBARAN










RENDANG DAGING LEBARAN
(Mariana Zainal)   ~  A keeper (sedap sangat)




Bahan-Bahan :

1  kilo  daging   ~  potong ikut suka   (me :  guna daging batang pinang)
4  cawan  santan pekat   ~  daripada 2 biji kelapa, kalau tiada guna santan kotak -  2 kotak kecil
4  cawan  air
1 1/2  keping  asam gelugor
2  sudu besar  gula
2  sudu kecil  garam   ~  jika kurang sila tambah
Sedikit bahan perasa, jika suka
4  sudu besar  kerisik   ~  kalau guna dalam peket kecil, guna 4 peket
3  helai  daun kunyit   ~  hiris halus
5  helai  daun limau purut
3  senduk  minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

30  tangkai  cili kering   ~  rendam hingga lembut dalam air panas & toskan
2  biji  bawang besar
6  ulas  bawang putih
Halia  (sebesar ibu jari, nak 2)
Lengkuas   (bubuh sedikit saja)
5  batang  serai
1 1/2  sudu besar  biji ketumbar *
1 1/2  sudu besar  jintan manis *   ( boleh disangrai tanpa minyak atau tidak perlu di sangrai, ikut pilihan)

(kisarkan semua bahan ini hingga halus).


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak.
Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak.
Masukkan daging, santan, air dan daun limau purut.
Masak sehingga kuah mula kering.
Masukkan asam gelugor@keping, gula, garam dan bahan perasa, teruskan masak sehingga kuah rendang pekat, tabur hirisan daun kunyit, gaul seketika dan tutup api.
Siap !


INFO :   Jika daging masih liat boleh ditambah air.  Masaklah sehingga daging empuk.



No comments:

Post a Comment