KEK PISANG

Sunday, May 3, 2020

TAUGEH IKAN MASIN ...









RESIPI TAUGEH IKAN MASIN
sumber :    hanieliza.blogspot.com




Bahan-Bahan :

200  gm  ikan masin talang   (boleh juga guna ikan masin tenggiri atau kurau) (me : guna ikan masin tenggiri jer)
300  gm  taugeh   ~  bersihkan
100  gm  lobak merah
50  gm  daun bawang   ~  potong pendek   (me :  guna daun kucai)
1  tangkai  cili merah   ~  hiriskan
1  sudu besar  kicap cair   ~  jika perlu
3  sudu besar  minyak masak
Garam@sos ikan   ~  jika perlu


Bahan tumbuk atau hiris halus :

5  tangkai  cili api
3  ulas  bawang putih
2  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Hiriskan isi ikan masin dan basuh.  Toskan.
2.  Lobak merah dihiris halus dan pendek.
3.  Panaskan minyak masak dan gorengkan ikan masin sehingga masak.
4.  Masukkan bahan tumbuk atau hiris dan gorengkan sehingga wangi.
5.  Tutup api dan masukkan hirisan lobak merah, daun bawang dan taugeh.  Kacau rata.
6.  Masukkan kicap (jika perlu) dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment