KEK PISANG

Friday, May 15, 2020

SINGGANG SERANI IKAN PARI !









SINGGANG SERANI IKAN PARI
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

500  gm  ikan pari
2  batang  serai   ~  diketuk
1  biji  tomato   ~  belah 4
2  keping  asam gelugor
1  kiub  pati ikan bilis Maggi/Knorr   (optional)
Garam & gula secukupnya
Sedikit hirisan daun bawang   ~  sebagai hiasan
Air secukupnya
Minyak masak


Bahan-Bahan Ditumbuk Hancur :

6  biji  bawang merah kecil
2  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
1/2  inci  lengkuas
1  inci  kunyit hidup
10-15  biji  cili padi
1  sudu teh  lada hitam biji


Cara Memasak :

1.  Ikan pari dipotong pada saiz sederhana, cuci dan perap dengan jus limau kasturi selama 15 minit, kemudian cuci sehingga bersih dan toskan.
Panaskan 3 sudu besar minyak masak dalam periuk.  Tumis serai yang diketuk sehingga berbau harum, masukkan bahan-bahan tumbuk hancur dan masak sehingga naik minyak.

2.  Tuangkan air secukupnya (anggaran 700 ml), kacau rata dan masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis (jika guna), biarkan mendidih.  Masukkan ikan pari, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.

3.  Masak sehingga ikan pari masak, masukkan tomato, biarkan sekejap dan sesuaikan rasa, tutup api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidanngkan, jika suka.


No comments:

Post a Comment