KEK PISANG

Thursday, May 28, 2020

SAMBAL PARU










RESEPI SAMBAL PARU
sumber :    salamisimon1.blogspot.com




Bahan-Bahan :

400  gm  paru
2  batang  serai   ~  dititik
2  keping  asam gelugor
1  labu  bawang besar   ~  hiris kasar
Minyak masak
Serbuk kunyit/garam/gula melaka/perasa pilihan secukupnya


Bahan Kisar :

30  tangkai  cili kering   ~  rendam dalam air panas hingga lembut & toskan
10  biji  bawang merah
5  biji  bawang putih
1  sudu kecil  belacan
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Rebus paru sehingga empuk.

2.  Angkat dan toskan.  Hiris nipis.

3.  Gaulkan paru dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit dan 1 sudu kecil garam.

4.  Panaskan minyak masak dan goreng paru tadi.  (Saya inginkan paru goreng yang tidak garing, jadi saya gorengkan sebentar sahaja dan kemudian diangkat serta toskan paru goreng tadi).

5.  Tinggalkan lebih kurang 1/2 cawan minyak bekas gorengan paru tadi di dalam kuali.

6.  Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan tambahkan serai, gula serta asam gelugor.  Gunakan api sederhana dan biarkan sehingga pecah minyak.

7.  Masukkan paru yang digoreng tadi dan gaul rata.  Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air panas.

8.  Tambahkan hirisan bawang besar, garam dan perasa pilihan secukupnya.

9.  Kacau beberapa kali sehingga bawang besar layu dan tutup api dapur.
Siap ! untuk dinikmati.



No comments:

Post a Comment