KEK PISANG

Monday, June 22, 2020

ASAM PEDAS IKAN PARI










RESIPI ASAM PEDAS IKAN PARI
( Mariana Zainal )




Bahan-Bahan :

Ikan pari secukupnya, terpulang nak banyak mana   ~  dipotong-potong
Kacang bendi secukupnya,  terpulang nak banyak mana
2  biji  tomato   ~  belah 2 atau 4


Bahan Kisar :   (Semua bahan ini dikisar)

2  biji  bawang besar
5  ulas  bawang putih
Sebesar ibu jari  halia
Sebesar ibu jari  belacan
25  tangkai  cili kering   ~  rendam dalam air panas hingga lembut & toskan
1/2  cawan  minyak masak

3  batang  serai   ~  diketuk
Sedikit daun kesom
1  batang  bunga kantan   ~  belah 4   (tak nak pun tak apa)
1  cawan  air asam jawa
1  sudu besar  garam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya   (untuk kuah....agak-agak jangan cair sangat)


Cara Memasak :

Masukkan bahan kisar dan serai yang dah diketuk dalam kuali, masukkan garam dan serbuk perasa, tumis sehingga betul-betul naik minyak dan cili berubah warna.
Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih, masukkan sedikit air.
Dah mendidih masukkan ikan pari, bunga kantan (jika guna) dan daun kesom.  Bila dah mendidih masukkan tomato dan bendi, biarkan seketika sehingga bendi sedikit lembut.
Sesuaikan rasa dan tutup api.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment