KEK PISANG

Sunday, June 14, 2020

PUFF PASTRY INTI KENTANG










PUFF PASTRY INTI KENTANG
sumber :    DapurTanpaSempadan@CMG




Bahan-Bahan :

10  keping  Puff Pastry (jenama KAWAN) bersaiz 4 inci x 4 inci
1  biji  telur   ~  dipukul sedikit 
Bijan secukupnya   ~  untuk hiasan


Bahan-Bahan Inti :

3  biji  kentang saiz sederhana
2  biji  telur
1  biji  bawang besar   ~  dicincang/didadu
2  ulas  bawang putih   ~  dicincang
1  pokok  daun bawang   ~  hiris halus
1  kiub  pati ayam MAGGI   ~  dihancurkan
1  camca besar penuh  serbuk rempah kari daging Adabi
1  camca teh  gula
1/4  camca teh  serbuk lada hitam  (optional)
1/2  cawan  air
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara Membuatnya :

1.  Untuk Intinya :    Kentang dikupas, cuci dan dipotong dadu kecil-kecil (seperti membuat inti karipap).  Kemudian rebus kentang tadi sehingga empuk, toskan.  Panaskan 2 camca besar minyak masak dalam kuali.  Tuangkan telur dan kacau sehingga hancur, angkat dan ketepikan.

2.  Dalam kuali yang sama, masukkan 3 camca besar minyak masak.  Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.  Masukkan rempah kari dan kacau rata.  Tuangkan air dan masak sehingga mendidih.  Masukkan kentang, telur hancur dan kiub pati ayam.  Gaul rata dan masukkan gula.  Kacau dan masak sehingga kering.

3.  Masukkan sedikit garam (rasa dulu sebab kiub ayam dah ada garam) dan serbuk lada hitam, (jika guna), kacau dan akhir sekali tambah hirisan daun bawang.  Gaul rata dan masak sekejap.  Sesuaikan rasa, matikan api.  Biarkan inti sejuk.

4.  Untuk Puff Pastry Kentang :    Panaskan oven pada suhu 180'C.  Sediakan dulang pembakar.  Ambil sekeping puff pastry.  Letakkan 1 camca besar inti dan letak pada 1/2 bahagian puff pastry.  Sapu keliling puff pastry dengan telur kemudian lipat dua puff pastry.  Tekan-tekan sedikit tepinya agar melekat.  Alihkan ke atas dulang pembakar.  Buat kaedah sama untuk baki puff pastry dan inti sehingga siap.

5.  Cucuk-cucuk permukaan puff tadi dengan garfu kemudian sapu dengan telur dan taburkan sedikit bijan.  Bakar dalam oven selama 25 minit sehingga kuning keemasan, (jika oven ada 'kipas', anda boleh 'ONKAN').  Sejukkan puff atas jaringan sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment