PUFF PASTRY INTI KENTANG
sumber : DapurTanpaSempadan@CMG
Bahan-Bahan :
10 keping Puff Pastry (jenama KAWAN) bersaiz 4 inci x 4 inci
1 biji telur ~ dipukul sedikit
Bijan secukupnya ~ untuk hiasan
Bahan-Bahan Inti :
3 biji kentang saiz sederhana
2 biji telur
1 biji bawang besar ~ dicincang/didadu
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 pokok daun bawang ~ hiris halus
1 kiub pati ayam MAGGI ~ dihancurkan
1 camca besar penuh serbuk rempah kari daging Adabi
1 camca teh gula
1/4 camca teh serbuk lada hitam (optional)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak
Cara Membuatnya :
1. Untuk Intinya : Kentang dikupas, cuci dan dipotong dadu kecil-kecil (seperti membuat inti karipap). Kemudian rebus kentang tadi sehingga empuk, toskan. Panaskan 2 camca besar minyak masak dalam kuali. Tuangkan telur dan kacau sehingga hancur, angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali yang sama, masukkan 3 camca besar minyak masak. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan rempah kari dan kacau rata. Tuangkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan kentang, telur hancur dan kiub pati ayam. Gaul rata dan masukkan gula. Kacau dan masak sehingga kering.
3. Masukkan sedikit garam (rasa dulu sebab kiub ayam dah ada garam) dan serbuk lada hitam, (jika guna), kacau dan akhir sekali tambah hirisan daun bawang. Gaul rata dan masak sekejap. Sesuaikan rasa, matikan api. Biarkan inti sejuk.
4. Untuk Puff Pastry Kentang : Panaskan oven pada suhu 180'C. Sediakan dulang pembakar. Ambil sekeping puff pastry. Letakkan 1 camca besar inti dan letak pada 1/2 bahagian puff pastry. Sapu keliling puff pastry dengan telur kemudian lipat dua puff pastry. Tekan-tekan sedikit tepinya agar melekat. Alihkan ke atas dulang pembakar. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry dan inti sehingga siap.
5. Cucuk-cucuk permukaan puff tadi dengan garfu kemudian sapu dengan telur dan taburkan sedikit bijan. Bakar dalam oven selama 25 minit sehingga kuning keemasan, (jika oven ada 'kipas', anda boleh 'ONKAN'). Sejukkan puff atas jaringan sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment