Wednesday, June 10, 2020
IKAN TUMIS ASAM
RESIPI IKAN TUMIS ASAM
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan bawal hitam ~ cuci bersih, toskan & potong-potong ikut suka
1 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji buah tomato ~ dipotong 4 (me : tak letak sebab tiada)
Garam secukup rasa
Minyak masak
Bahan Dihiris :
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan garam.
2. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4. Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment