KEK PISANG

Wednesday, June 10, 2020

IKAN TUMIS ASAM










RESIPI IKAN TUMIS ASAM




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan bawal hitam   ~  cuci bersih, toskan & potong-potong ikut suka
1  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
1  biji  buah tomato   ~  dipotong 4   (me :  tak letak sebab tiada)
Garam secukup rasa
Minyak masak


Bahan Dihiris :

3  ulas  bawang kecil
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  biji  cili hijau
1  biji  cili merah
1  labu  bawang besar


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan kunyit dan garam.
2.  Goreng hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4.  Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5.  Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment