RESIPI ROTI PISANG YOGURT
sumber : menudapozati.blogspot.com
Bahan-Bahan :
1 3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik@baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan yogurt asli (135 gm)
1 cawan gula perang
2 biji telur gred A
1 cawan pisang emas (terpulang jenis pisang yang nak diguna ~ dilenyek/diblend untuk teksture halus)
1/2 cawan chocolate rice
Sedikit chocolate rice ~ untuk ditabur di atas adunan roti
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C api atas bawah selama 20 minit.
2. Griskan acuan/loyang roti berukuran 7" x 4" dan alaskan dengan baking paper.
3. Satukan tepung gandum, serbuk penaik, soda bikarbonate dan garam. Ayak bahan tersebut dan gaul rata.
4. Dalam mangkuk berlainan, satukan gula dan telur. Pukul dengan menggunakan hand whisk hingga semua gula larut.
5. Kemudian, masukkan minyak jagung, pisang yang diblend dan yogurt. Gaul hingga semua sebati.
6. Masukkan adunan tepung dan chocolate rice tadi ke dalam adunan pisang dan gaul hingga semua rata. Jangan overmix.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan/loyang, taburkan chocolate rice dan bakar selama 40 minit@hingga masak.
8. Biarkan selama 15 minit selepas masak. Kemudian baru keluarkan roti dan sejukkan di atas wire rack.
SIAP !
No comments:
Post a Comment