RESIPI PUDING KARAMEL
sumber : www.buatoranglapo@you tube.
Bahan-Bahan :
1/2 cawan gula (me : guna gula kastor)
4 sudu besar air panas
4 biji telur (me : guna gred A)
1 cawan susu segar
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara :
1. Cairkan gula di dalam kuali sehingga keperangan. Gunakan api yang kecil supaya gula tidak hangit.
2. Masukkan air panas dan kacau-kacau gula sehingga cair sepenuhnya.
3. Tutup api, segera masukkan gula karamel ke dalam acuan yang sesuai dan ratakan keseluruhan dasar acuan. Ketepikan dulu.
4. Di dalam bekas yang sesuai, pukul telur perlahan-lahan sahaja. Jangan sampai kembang.
5. Kemudian, masukkan susu segar, susu cair, susu pekat manis serta esen vanilla dan pukul sekejap sahaja. Tapiskan adunan.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang berisi karamel tadi.
7. Tutup permukaan acuan dengan aluminium foil.
8. Bakar menggunakan teknik "water-bath" pada suhu 150'C selama 40 minit atau sehingga masak.
NOTA :
~ Boleh terus cairkan gula di dalam loyang yang besar.
~ Jika guna loyang yang besar, lebihkan masa membakar atau mengukus.
No comments:
Post a Comment