Saturday, June 6, 2020
SAMBAL TEMPE IKAN BILIS
SAMBAL TEMPE IKAN BILIS
sumber : www.rasa.my@Asiah Jafar
Bahan-Bahan :
Minyak masak
Tempe secukupnya ~ dipotong nipis (me : guna 2 peket)
Ikan bilis secukupnya ~ digoreng garing (me : guna anggaran segenggam)
3 ulas bawang putih ~ cincang halus
Cili kering secukupnya ~ dikisar dapatkan 4 sudu besar
1 biji bawang besar ~ dihiris bulat
Garam secukupnya
3 sudu besar gula
1 sudu besar gula gula merah
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya. Goreng tempe hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Kurangkan sedikit minyak gorengan tadi. Tumis bawang putih sampai kekuningan. Masukkan cili kering kisar. Tumis sampai garing dan pecah minyak.
4. Masukkan bawang besar, garam, gula dan gula merah. Masak sehingga bawang besar layu dan tumisan nampak berwarna gelap.
5. Tutup api. Biarkan sambal betul-betul sejuk.
6. Akhir sekali, gaulkan tempe dan ikan bilis dengan sambal sehingga rata...Siap !
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment