KEK PISANG

Saturday, June 6, 2020

SAMBAL TEMPE IKAN BILIS









SAMBAL TEMPE IKAN BILIS
sumber :    www.rasa.my@Asiah Jafar




Bahan-Bahan :

Minyak masak
Tempe secukupnya   ~  dipotong nipis   (me :  guna 2 peket)
Ikan bilis secukupnya   ~  digoreng garing   (me : guna anggaran segenggam)
3  ulas  bawang putih   ~  cincang halus
Cili kering secukupnya   ~  dikisar dapatkan 4 sudu besar
1  biji  bawang besar   ~  dihiris bulat
Garam secukupnya
3  sudu besar  gula
1  sudu besar  gula  gula merah


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya.  Goreng tempe hingga kekuningan.  Angkat dan ketepikan.

2.  Goreng ikan bilis hingga garing.  Angkat dan ketepikan.

3.  Kurangkan sedikit minyak gorengan tadi.  Tumis bawang putih sampai kekuningan.  Masukkan cili kering kisar.  Tumis sampai garing dan pecah minyak.

4.  Masukkan bawang besar, garam, gula dan gula merah.  Masak sehingga bawang besar layu dan tumisan nampak berwarna gelap.

5.  Tutup api.  Biarkan sambal betul-betul sejuk.

6.  Akhir sekali, gaulkan tempe dan ikan bilis dengan sambal sehingga rata...Siap !


No comments:

Post a Comment