KEK PISANG

Thursday, June 18, 2020

KEK MARBLE JELITA








RESIPI KEK MARBLE JELITA
sumber :    FB@Aznie Khasri
kredit :    Duyung Sweet Laling




Bahan-Bahan :

200  gm  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *   (* diayak)
230  gm  butter, suhu bilik
130  gm + 50 gm  gula kastor
4  biji  telur   (me : guna gred A   ~  asingkan putih & kuning)
60  ml  susu segar
Serbuk koko secukupnya
Esen vanilla secukupnya
1/2  sudu teh  black cocoa powder
1  sudu besar  coklat emulco
1  tbsp  red velvet emulco   (me :  guna 1/2 sudu besar jer)


Cara-Cara :

1.  Pukul putih telur dan gula kastor (50 gm) sehingga bertanduk@meringue.  Ketepikan seketika.

2.  Dalam bekas lain pukul butter, gula kastor (130 gm) dan kuning telur sehingga kembang kemudian masukkan esen vanilla secukupnya.  (me : 1/2 sudu  teh)

3.  Masukkan separuh tepung dan susu segar, pukul sebati.  Kemudian masukkan baki tepung dan susu segar tadi, pukul lagi.

4.  Masukkan separuh putih telur yang sudah dipukul, sebatikan, habiskan putih telur tadi (me : buat secara 3 peringkat), kaupbalik sehingga sebati.

5.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian :

i)   Plain
ii)  Red Velvet Emulco + Serbuk Koko, sikit jer
iii)  Black Cocoa Powder + Coklat Emulco


Kemudian tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 8 inci bulat/persegi, gris dan alas baking paper secara berselang-seli sehingga habis adunan.  Lorekkan menggunakan lidi sate/chopstick mengikut kreativiti sendiri.

6.  Masukkan ke dalam oven, bakar pada suhu 160'C selama 50 minit@sehingga
 masak, api atas bawah (bergantung pada oven masing-masing).
Siap !






No comments:

Post a Comment