KEK PISANG

Friday, June 26, 2020

DAGING MASAK KICAP









RESIPI DAGING MASAK KICAP
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

250  gm  daging batang pinang
1  sudu besar  cili kering kisar
1  sudu besar  sos cili
3-4  sudu besar  kicap manis
Sedikit cuka makan
1  biji  bawang besar   ~  hiris
4  tangkai  cili padi atau cili hijau & merah
1  biji  tomato   ~  belah 4/6   (saya tambah)
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar   (tak letak sebab tiada)
Garam & gula
Minyak masak


Bahan Tumis :

3  ulas  bawang merah   ~  hiris
2  ulas  bawang putih   ~  hiris
1/2  inci  halia   ~  hiris
1  batang  serai   ~  titik/ketuk
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Daging dipotong seperti kiub.  Jangan dihiris nipis atau kecil.  Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit.  Ketepikan.  Sementara itu, boleh disediakan bahan-bahan lain.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris.  Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai.  Tumis sehingga wangi.

3.  Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing.  Masukkan daging dan kacau rata.

4.  Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk.  Jika belum empuk, boleh tambah air.

5.  Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka.  Biarkan kuah mendidih lama-lama supaya ianya sebati dengan air daging.
NOTA :   Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.

6.  Akhir sekali, masukkan tomato, bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah.  Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.

7.  Sedia untuk dihidangkan dan dinikmati.

P/S :   Lebih sedap jika daging ada lemak dan urat-urat halus antara daging.


No comments:

Post a Comment