Friday, June 26, 2020
DAGING MASAK KICAP
RESIPI DAGING MASAK KICAP
sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan :
250 gm daging batang pinang
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka makan
1 biji bawang besar ~ hiris
4 tangkai cili padi atau cili hijau & merah
1 biji tomato ~ belah 4/6 (saya tambah)
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar (tak letak sebab tiada)
Garam & gula
Minyak masak
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1/2 inci halia ~ hiris
1 batang serai ~ titik/ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak :
1. Daging dipotong seperti kiub. Jangan dihiris nipis atau kecil. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit. Ketepikan. Sementara itu, boleh disediakan bahan-bahan lain.
2. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.
4. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh tambah air.
5. Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka. Biarkan kuah mendidih lama-lama supaya ianya sebati dengan air daging.
NOTA : Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
6. Akhir sekali, masukkan tomato, bawang besar yang dihiris, cili padi atau cili besar hijau dan merah. Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun saderi.
7. Sedia untuk dihidangkan dan dinikmati.
P/S : Lebih sedap jika daging ada lemak dan urat-urat halus antara daging.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment