Monday, June 8, 2020
SAMBAL HIJAU TENGGIRI
RESEPI SAMBAL HIJAU TENGGIRI
sumber : Insta@majalahrasa
kredit : @kualihelena
Bahan-Bahan :
3 potong ikan tenggiri
1 sudu teh penuh serbuk kunyit
Sedikit garam
Bahan Sambal :
1 biji bawang merah besar
5 biji cili hijau
30-40 biji cili padi hijau (kepedasan ikut suka)
Gula
Garam/seasoning
Cara Memasak :
1. Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng sehingga garing, angkat dan ketepikan.
2. Rebus cili dan bawang merah. Kemudian tumbuk atau kisar kasar. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Masukkan bahan perasa (gula, garam, seasoning). Kacau rata dan masukkan ikan yang digoreng tadi. Kacau perlahan.
Siap untuk dihidangkan !
INFO : Tujuan cili direbus supaya senang nak tumbuk dan membuatkan sambal tahan lama.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment