KEK PISANG

Thursday, June 18, 2020

KEK SARANG SEMUT TANPA PERAP







RESEPI KEK SARANG SEMUT
TANPA PERAP
( Cik Dayang Zuhaila )




Bahan A :

400  gm  gula perang
450  gm  air panas
1/2  ketul  butter   (125 gm)
1  sudu teh  garam halus


Bahan B :

1/2  cawan susu pekat manis


Bahan C :

8  biji  telur gred A


Bahan D :

2  cawan  tepung paling halus@tepung naik sendiri
2  sudu teh  soda bikarbonate
2  sudu teh  baking powder
2  sudu teh  vanilla powder


Cara-Cara :

1.  Masak gula perang sehingga berwarna perang dan gelap.  Masukkan air panas.  Kacau sehingga mendidih.

2.  Kemudian masukkan butter dan susu pekat manis.  Kacau sebati.  Masukkan sedikit garam.

3.  Pukul bahan C sehingga berbuih-buih kecil kemudian masukkan bahan A (air gula hangus) yang dimasak tadi.  Putar sebati.

4.  Masukkan bahan D (ayak dulu) sedikit demi sedikit sehingga habis.  Putar lagi sehingga sebati.

5.  Masukkan ke dalam saiz 10 inci yang disapu butter atau minyak  (tapiskan dulu jika adunan berketul).

6.  Bakar pada suhu 150'C selama 45 minit sehingga 1 jam (bergantung pada oven masing-masing, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu selama 10 minit).






No comments:

Post a Comment