RESEPI KEK SARANG SEMUT
TANPA PERAP
( Cik Dayang Zuhaila )
Bahan A :
400 gm gula perang
450 gm air panas
1/2 ketul butter (125 gm)
1 sudu teh garam halus
Bahan B :
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan C :
8 biji telur gred A
Bahan D :
2 cawan tepung paling halus@tepung naik sendiri
2 sudu teh soda bikarbonate
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh vanilla powder
Cara-Cara :
1. Masak gula perang sehingga berwarna perang dan gelap. Masukkan air panas. Kacau sehingga mendidih.
2. Kemudian masukkan butter dan susu pekat manis. Kacau sebati. Masukkan sedikit garam.
3. Pukul bahan C sehingga berbuih-buih kecil kemudian masukkan bahan A (air gula hangus) yang dimasak tadi. Putar sebati.
4. Masukkan bahan D (ayak dulu) sedikit demi sedikit sehingga habis. Putar lagi sehingga sebati.
5. Masukkan ke dalam saiz 10 inci yang disapu butter atau minyak (tapiskan dulu jika adunan berketul).
6. Bakar pada suhu 150'C selama 45 minit sehingga 1 jam (bergantung pada oven masing-masing, oven hendaklah dipanaskan terlebih dahulu selama 10 minit).
No comments:
Post a Comment