KEK PISANG

Thursday, June 25, 2020

IKAN DORI MASAM MANIS










IKAN DORI MASAM MANIS
BERNANAS
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

2  keping fillet  ikan Dory
1/2  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  biji  putih telur
4  sudu besar  tepung jagung
1/4  bahagian traffic light  capsicum   (merah, hijau & kuning ~ dipotong berbaji)  (tak letak)
1 1/2  cawan  nanas   ~  dipotong kiub   (me : ganti dengan tomato)
1  biji  bawang besar   ~  dibelah 6
3  ulas  bawang putih   ~  cincang halus
3  sudu besar  cili kisar
3  sudu besar  sos tomato *
3  sudu besar  sos cili *
2  sudu besar  sos plum *
1  sudu kecil  sos ikan *    ( * bahan-bahan sos, disatukan & kacau rata )
1  cawan  air
1  sudu kecil  tepung jagung  +  2 sudu besar  air   =  dikacau rata
1  sudu kecil  bijan   ~  digoreng tanpa minya hingga wangi
Sedikit hirisan daun bawang   ~  untuk hiasan   (me : guna daun kucai)
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Fillet ikan Dory dipotong kiub (sebesar saiz ibu jari orang dewasa), kemudian perap dengan jus limau nipis atau jus limau kasturi selama 15 minit.  Cuci bersih dan toskan.  Gaul isi ikan tadi dengan serbuk lada sulah dan 1/2 sudu kecil garam hingga rata, perap 20 minit.  Kemudian gaulkan dengan putih telur dan tepung jagung hingga rata.  Goreng terendam hingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan.  Ketepikan untuk kegunaan kemudian.

2.  Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar.  Tumis bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing, guna api kecil dan kacau sentiasa.  Masukkan bahan-bahan sos (*), kacau dan tuangkan air.  Biarkan mendidih.

3.  Masukkan nanas dan bawang besar, masak hingga lembut.  Tambah traffic light capsicum dan isi ikan Dory yang telah digoreng tadi.  Gaul rata dan tuangkan bancuhan tepung jagung.  Masak hingga pekat.  Sesuaikan rasa dan jika perlu masukkan sedikit garam atau boleh guna sos ikan.  Masak sekejap lagi dan tutup api.  Tabur dengan bijan dan hirisan daun bawang. 

4.  Hidangkan.


No comments:

Post a Comment