Thursday, June 11, 2020
PAJERI NENAS
RESEPI PAJERI NENAS
( Mariana Zainal )
Bahan-Bahan :
1 biji nenas (potong ikut suka jangan nipis sangat)
1 biji bawang besar (hiris nipis)
4-5 ulas bawang putih (hiris nipis)
Sedikit halia (hiris nipis)
4-5 kuntum bunga lawang
2 1/2 cawan santan dari sebiji kelapa (kisar kelapa & perah ambil santannya)
2 senduk minyak masak (untuk menumis)
Bahan-Bahan Pes :
2 paket kecil serbuk kari ikan (nak pedas guna serbuk kari daging)
3 sudu besar udang geragau (nak guna ikan bilis pun boleh....tapi tumbuk jangan hancur sangat)
1 paket kecil kerisik
2 tangkai daun kari
1 1/2 sudu besar gula
1/2 sudu besar garam
Sedikit bahan perasa
1 cawan air
(Satukan kesemua bahan-bahan pes, gaul sebati).
Cara Memasak :
Panaskan minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang hingga naik bau.
Bila dah naik bau, masukkan pes tadi, kacau hingga naik minyak.
Dah naik minyak masukkan nenas, kacau sebati hingga air nenas kering kemudian masukkan santan.
Masak hingga agak pekat dan terbit minyak.
Sesuaikan rasa, tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
NOTA : Resepi yang mudah dan senang memasaknya. Sangat sedap !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment