KEK PISANG

Saturday, June 13, 2020

AYAM MASAK KICAP ALA JAWA








AYAM MASAK KICAP ALA JAWA
( Mariana Zainal )




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam   ~  potong ikut suka   (lumur garam & kunyit kemudian goreng jangan sampai garing)
1/2  cawan  air asam jawa   ~  cair-cair sahaja
Sedikit kicap masin
Sedikit kicap manis
1  sudu teh  gula
Sedikit bahan perasa
1  cawan  air   (untuk kuah, nak lebihkan pun boleh)
3  kuntum  bunga lawang
1  batang  kulit kayu manis
2  senduk  minyak masak   (untuk menumis)


Bahan-Bahan Kisar :   (Kisar semua bahan ini hingga lumat)

1 1/2  biji  bawang besar
5  ulas  bawang putih
Sebesar ibu jari  halia
1  sudu besar  jintan manis
1 1/2  sudu besar  biji ketumbar
1  sudu kecil  lada hitam biji


Hiasan :

Cili hijau & cili merah
Bawang besar   (hiris bulat)


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak, tumis bunga lawang dan kulit kayu manis hingga berbau harum.
Masukkan bahan kisar, air asam jawa, gula dan bahan perasa.
Tumis hingga naik minyak dan bahan kisar agak garing.
Renjiskan kicap manis dan kicap masin.
Masukkan ayam dan air.  Kacau-kacau dan biarkan mendidih ganas.
Taburkan cili merah, cili hijau dan bawang besar.
Sesuaikan rasa, jika kurang masin tambah kicap masin, jangan letak garam.
Seimbangkan rasa dan tutup api.  Sedia dihidangkan.
SIAP !




No comments:

Post a Comment