Wednesday, June 10, 2020
IKAN SIAKAP MASAK LEMAK
RESIPI IKAN SIAKAP
MASAK LEMAK CILI PADI
sumber : ninimirza.com
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan Siakap saiz sederhana ~ potong beberapa potongan
3 batang serai ~ dititik
2 helai daun bay atau daun kunyit yang dihiris halus
1 kotak santan
Air secukupnya
2 biji buah tomato (me : tak letak tiada stok)
1 keping asam gelugor@asam keping
Garam & gula secukup rasa
Bahan Kisar/Tumbuk :
Beberapa biji cili padi ~ kepedasan ikut citarasa
1 inci kunyit hidup (boleh guna serbuk kunyit jika tiada kunyit hidup)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan kemudian di toskan dan ketepikan.
2. Masukkan bahan yang dikisar dalam periuk, kemudian masukkan air secukupnya dan serai. Masak hingga mendidih.
3. Kemudian tuangkan santan, kacau perlahan. Biarkan mendidih.
4. Bila mendidih, masukkan ikan, tomato, daun bay dan asam gelugor.
5. Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa. Kacau perlahan dan biarkan mendidih dengan api sederhana.
6. Dah masak, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment