KEK PISANG

Wednesday, June 10, 2020

IKAN SIAKAP MASAK LEMAK










RESIPI IKAN SIAKAP
MASAK LEMAK CILI PADI
sumber :    ninimirza.com




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan Siakap saiz sederhana   ~  potong beberapa potongan
3  batang  serai   ~  dititik
2  helai  daun bay atau daun kunyit yang dihiris halus
1  kotak  santan
Air secukupnya
2  biji  buah tomato   (me : tak letak tiada stok)
1  keping  asam gelugor@asam keping
Garam & gula secukup rasa


Bahan Kisar/Tumbuk :

Beberapa biji cili padi   ~  kepedasan ikut citarasa
1  inci  kunyit hidup   (boleh guna serbuk kunyit jika tiada kunyit hidup)
6  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan kemudian di toskan dan ketepikan.

2.  Masukkan bahan yang dikisar dalam periuk, kemudian masukkan air secukupnya dan serai.  Masak hingga mendidih.

3.  Kemudian tuangkan santan, kacau perlahan.  Biarkan mendidih.

4.  Bila mendidih, masukkan ikan, tomato, daun bay dan asam gelugor.

5.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa.  Kacau perlahan dan biarkan mendidih dengan api sederhana.

6.  Dah masak, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment