KEK PISANG

Wednesday, June 3, 2020

PUDING KARAMEL BISKUT BERKISMIS










PUDING KARAMEL BISKUT
HUP SENG BERKISMIS
( Mariana Zainal )
Loyang :   7 inci, bulat




Bahan-Bahan :

15  keping  biskut cream crackers   (saya guna brand Hup Seng)
1  tin  susu cair
3/4  cawan  gula pasir   (150 gm)
1/2  tin susu  air sejuk/air biasa   (sukat guna tin susu cair)  lebih kurang 200 ml
6  biji  telur gred A/B
1  sudu teh  esen vanilla
1/2  sudu teh  garam
1  sudu besar  gula pasir   (dimasak tanpa air dalam loyang menjadi gula hangus dan ratakan di dasar loyang, ketepikan...guna api perlahan)


Cara Penyediaan :

~   Ramas hancur biskut, ketepikan.
~   Pecahkan telur satu persatu dalam piring dan buangkan ketulan beku yang berwarna putih, masukkan dalam mangkuk besar, pukul bersama gula dan garam sehingga kembang (boleh juga guna blender) dan masukkan esen vanilla.
~   Masukkan susu cair, mix lagi.
~   Masukkan air sejuk, mix seketika dan akhir masukkan biskut yang telah diramas tadi, kacau mesra.
~   Tuangkan adunan ke dalam loyang telah dimasak gula hangus tadi, jika suka boleh taburkan kismis di atas.
~   Kukus selama 40-45 minit/sehingga masak, periksa guna lidi macam kita periksa kek.
~   Dah sejuk terbalikkan ke dalam dulang/pinggan yang bersesuaian.  Siap untuk dihidangkan.
~   Nak lagi sedap letak dalam peti ais makan sejuk-sejuk nyaman sekali.


1 comment:

  1. Biskut hup seng pun boleh dibuat puding juga ya rupanya... ingatkan roti tawar je. Pasti rasanya lebih sedap. Teringin pula nak dicuba buatnya.

    ReplyDelete