RESIPI MUFFIN PISANG COKLAT
sumber : dapozati.blogspot.com
Bahan Kering :
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh serbuk penaik@baking powder
Sedikit garam
Bahan Basah :
3/4 cawan pisang yang sudah dilecek
1/2 cawan minyak jagung atau minyak masak
1/2 cawan gula perang
1 biji telur yang dipukul sedikit (saya guna gred A)
Chocolate chips secukupnya
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C selama 15 minit.
2. Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Campurkan semua bahan basah ke dalam mangkuk lain dan kacau rata.
4. Masukkan bahan kering yang sudah diayak ke dalam campuran bahan basah. Kacau dengan whisk sekejap sahaja. Jangan terlebih kacau nanti muffin akan keras selepas dibakar.
5. Letakkan kertas muffin ke dalam loyang muffin. Sudukan adunan tadi sehingga 3/4 penuh. Taburkan chocolate chips di atas adunan muffin tadi.
6. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak (bergantung pada oven masing-masing). Cucuk dengan lidi sate untuk pastikan muffin sudah masak atau tidak.
SIAP!
No comments:
Post a Comment