Wednesday, June 24, 2020
DAGING SALAI MASAK LEMAK
RESIPI DAGING SALAI MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan :
Daging salai secukupnya ~ hiris nipis
2 biji kentang ~ potong ikut suka (saya tambah)
1/2 kg santan pekat segar
1 batang serai ~ dititik
Garam secukup rasa
1 keping asam gelugor
1 helai daun kunyit ~ hiris halus (optional)
Bahan Tumbuk :
8-12 tangkai cili padi (ikut pedas yang disukai)
1-2 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Rebus daging salai bersama bahan tumbuk dan kentang sehingga agak-agak daging dan kentang empuk. Jika belum lembut, boleh tambah air dan rebus lagi.
2. Setelah daging dan kentang empuk, masukkan serai dan santan secukupnya. Sentiasa dikacau supaya kuah cantik. Jangan sehingga kuah pecah minyak.
3. Setelah mendidih, masukkan asam gelugor dan garam secukup rasa. Tutup api. Sedia dihidangkan.
NOTA : Kuah mestilah pekat, baru sedap. Jika suka, boleh masukkan daun kunyit yang dihiris halus setelah masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment