KEK PISANG

Wednesday, June 24, 2020

DAGING SALAI MASAK LEMAK









RESIPI DAGING SALAI MASAK
LEMAK CILI PADI
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

Daging salai secukupnya   ~  hiris nipis
2  biji  kentang   ~  potong ikut suka   (saya tambah)
1/2  kg  santan pekat segar
1  batang  serai   ~  dititik
Garam secukup rasa
1  keping  asam gelugor
1  helai  daun kunyit   ~  hiris halus   (optional)


Bahan Tumbuk :

8-12  tangkai  cili padi   (ikut pedas yang disukai)
1-2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Rebus daging salai bersama bahan tumbuk dan kentang sehingga agak-agak daging dan kentang empuk.  Jika belum lembut, boleh tambah air dan rebus lagi.

2.  Setelah daging dan kentang empuk, masukkan serai dan santan secukupnya.  Sentiasa dikacau supaya kuah cantik.  Jangan sehingga kuah pecah minyak.

3.  Setelah mendidih, masukkan asam gelugor dan garam secukup rasa.  Tutup api.  Sedia dihidangkan.
NOTA :   Kuah mestilah pekat, baru sedap.  Jika suka, boleh masukkan daun kunyit yang dihiris halus setelah masak.




No comments:

Post a Comment