KEK PISANG

Wednesday, June 3, 2020

ASAM PEDAS VERSI SELATAN









ASAM PEDAS VERSI SELATAN@
ASAM PEDAS IKAN PARI
( Mariana Zainal )




Bahan-Bahan :

Ikan pari secukupnya   (terpulang nak banyak mana  ~  dipotong-potong)   (me :  guna ikan tenggiri jer)
Kacang bendi   (terpulang nak banyak mana)   (me :  tak letak tiada stok)
2  biji  tomato   (belah 2 atau 4)


Bahan Kisar :   (semua bahan ini dikisar)

2  biji  bawang besar
5  ulas  bawang putih
Sebesar ibu jari  halia
Sebesar ibu jari  belacan
25  tangkai  cili kering   (rendam dalam air panas hingga lembut & toskan)
1/2  cawan  minyak masak


Bahan Lain :

3  batang  serai   ~  diketuk
Sedikit daun kesum
1  tangkai  bunga kantan   (belah 4, jika tiada pun tak apa)
1  cawan  air asam jawa
1  sudu besar  garam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya   (untuk kuah...agak-agak jangan cair sangat)


Cara Memasak :

Masukkan bahan kisar dan serai yang dah diketuk dalam kuali.
Masukkan garam dan serbuk perasa, tumis sehingga betul-betul naik minyak dan cili berubah warna.
Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih.  Masukkan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ikan pari, daun kesom dan bunga kantan, bila dah mendidih masukkan tomato dan bendi, masak sehingga bendi sedikit lembut, sesuaikan rasa, tutup api.
Siap !

No comments:

Post a Comment