ASAM PEDAS VERSI SELATAN@
ASAM PEDAS IKAN PARI
( Mariana Zainal )
Bahan-Bahan :
Ikan pari secukupnya (terpulang nak banyak mana ~ dipotong-potong) (me : guna ikan tenggiri jer)
Kacang bendi (terpulang nak banyak mana) (me : tak letak tiada stok)
2 biji tomato (belah 2 atau 4)
Bahan Kisar : (semua bahan ini dikisar)
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Sebesar ibu jari halia
Sebesar ibu jari belacan
25 tangkai cili kering (rendam dalam air panas hingga lembut & toskan)
1/2 cawan minyak masak
Bahan Lain :
3 batang serai ~ diketuk
Sedikit daun kesum
1 tangkai bunga kantan (belah 4, jika tiada pun tak apa)
1 cawan air asam jawa
1 sudu besar garam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya (untuk kuah...agak-agak jangan cair sangat)
Cara Memasak :
Masukkan bahan kisar dan serai yang dah diketuk dalam kuali.
Masukkan garam dan serbuk perasa, tumis sehingga betul-betul naik minyak dan cili berubah warna.
Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih. Masukkan sedikit air.
Setelah mendidih, masukkan ikan pari, daun kesom dan bunga kantan, bila dah mendidih masukkan tomato dan bendi, masak sehingga bendi sedikit lembut, sesuaikan rasa, tutup api.
Siap !
No comments:
Post a Comment