KEK PISANG

Thursday, June 18, 2020

SERAWA DURIAN + PULUT








RESIPI SERAWA DURIAN + PULUT
sumber :    DapurTanpaSempadan@CMG &
Cik Dayang




Bahan Kuah Durian Lemak Berkrim 
sumber :    cik dayang

5-6  ulas  durian segar
1  cawan  air
1/2  kotak  santan
2  sudu besar  whipping cream 'dairy'
Sedikit gula jika perlu
Secubit garam
Daun pandan


Cara-Cara :

Masukkan kesemua bahan kuah durian ke dalam periuk.  Kacau sampai mendidih dengan api perlahan, jangan sampai pecah minyak.  Jika rasa terlalu pekat, masukkan sedikit air.  Sesuaikan rasa, bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan pulut atau dengan roti.


Bahan Pulut
sumber :   DapurTanpaSempadan@CMG

1  kg  pulut   ~  cuci & rendam selama 1 jam, toskan
700  ml  santan cair
1  sudu kecil  garam atau secukup rasa
1  sudu kecil  minyak masak
1  helai  daun pandan   ~  disimpul


Cara-Cara :

Panaskan kukusan, sediakan loyang berukuran 9 inci.  Letakkan pulut dalam loyang.  Satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuangkan ke dalam loyang berisi pulut, ratakan.  Letakkan daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian gemburkan dan sambung kukus lagi 10 minit atau sehingga pulut betul-betul masak.  Ketepikan.


Cara Menghidang :

Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai.  Tuangkan kuah serawa dan hidangkan.  Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi.







No comments:

Post a Comment