KEK PISANG

Monday, June 8, 2020

MASAK LEMAK UDANG










RESEPI MASAK LEMAK UDANG
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

10-15  ekor  udang saiz sederhana besar
1  batang  serai   ~  ketuk
10  tangkai  kacang panjang   (me :  tambah, potong-potong anggaran 1 inci)
1  kotak  santan pekat
1  keping  asam gelugor
Garam
Serbuk perasa


Bahan Tumbuk :

3  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
7-10  tangkai  cili padi
1  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit hidup sehingga lumat.

2.  Masukkan bahan tumbuk ke dalam kuali/periuk dan masak bahan tumbuk dengan santan dan serai dengan api perlahan sehingga mendidih sambil terus menerus dikacau supaya santan tidak berketul.

3.  Bila mendidih masukkan kacang panjang.  Biarkan sehingga kacang panjang sedikit lembut.

4.  Kemudian masukkan asam gelugor, garam dan serbuk perasa.

5.  Akhir sekali masukkan udang.  Bila udang dah masak@berubah warna, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment