Saturday, June 20, 2020
AYAM MASAK PADANG
RESIPI AYAM MASAK PADANG
sumber : Dayang Jack@Dapur Ku Sayang
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam bersaiz sederhana ~ dipotong ikut suka & cuci bersih
300 ml santan ~ boleh tambah atau kurang
100 ml susu cair
2 biji tomato ~ belah 4 setiap satu (me : tambah)
1 batang serai ~ diketuk
2 keping asam gelugor
Garam & sedikit gula
Minyak masak
Bahan-Bahan Kisar :
6 tangkai cili merah ~ dibuang biji
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
10 biji cili padi
Sedikit kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
2. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
3. Masukkan santan dan susu cair. Biarkan ia mendidih sebentar.
4. Akhir sekali masukkan tomato, garam, sedikit gula dan asam gelugor. Kacau-kacau dan biarkan ia sampai masak. Sesuaikan rasa dan tutup api.
5. Sedia dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment