KEK PISANG

Saturday, June 20, 2020

AYAM MASAK PADANG










RESIPI AYAM MASAK PADANG
sumber :    Dayang Jack@Dapur Ku Sayang




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam bersaiz sederhana   ~  dipotong ikut suka & cuci bersih
300  ml  santan   ~  boleh tambah atau kurang
100  ml  susu cair
2  biji  tomato   ~   belah 4 setiap satu   (me :  tambah)
1  batang  serai   ~  diketuk
2  keping  asam gelugor
Garam & sedikit gula
Minyak masak


Bahan-Bahan Kisar :

6  tangkai  cili merah   ~  dibuang biji
1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
1  inci  lengkuas
2  batang  serai 
10  biji  cili padi
Sedikit kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk.  Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.

2.  Masukkan ayam dan sedikit air.  Biarkan ia mendidih sebentar.

3.  Masukkan santan dan susu cair.  Biarkan ia mendidih sebentar.

4.  Akhir sekali masukkan tomato, garam, sedikit gula dan asam gelugor.  Kacau-kacau dan biarkan ia sampai masak.  Sesuaikan rasa dan tutup api.

5.  Sedia dihidang.


No comments:

Post a Comment