Friday, June 12, 2020
SINGGANG SERANI IKAN
RESEPI SINGGANG SERANI
MEMIKAT SELERA
sumber : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan tuna@tongkol putih saiz sederhana, kerat & cuci bersih (atau boleh juga ikan pilihan)
1 biji tomato ~ belah 6 (me : guna 2 biji terung saiz kecil dipotong-potong kecil)
1 batang serai ~ dititik
2 keping asam gelugor
Air secukupnya
1 kiub pati ikan bilis (optional)
Garam & gula secukup rasa
Bahan tumbuk lumat :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
6 biji cili padi merah thai
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 sudu teh lada hitam biji
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat sehingga harum. Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih. Tambahkan asam gelugor dan juga kiub pati ikan bilis, jika guna.
2. Masukkan ikan dan biarkan mendidih perlahan. Tambahkan garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap. Sesuaikan rasa dan matikan api. Sedia dihidangkan.
NOTA : (me : masukkan terung, masak sehingga terung lembut. Setelah terung lembut masukkan ikan (me : guna ikan selar ~ 5 ekor, dan masak sehingga ikan masak sempurna, tutup api dan sedia dihidangkan).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment