KEK PISANG

Friday, June 12, 2020

SINGGANG SERANI IKAN









RESEPI SINGGANG SERANI
MEMIKAT SELERA
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan tuna@tongkol putih saiz sederhana, kerat & cuci bersih  (atau boleh juga ikan pilihan)
1  biji  tomato   ~  belah 6   (me : guna 2 biji terung saiz kecil dipotong-potong kecil)
1  batang  serai   ~  dititik
2  keping  asam gelugor
Air secukupnya
1  kiub  pati ikan bilis   (optional)
Garam & gula secukup rasa


Bahan tumbuk lumat :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
6  biji  cili padi merah thai
1/2  inci  kunyit hidup
1/2  inci  halia
1/2  inci  lengkuas
3/4  sudu teh  lada hitam biji


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali, masukkan serai dan bahan tumbuk lumat sehingga harum.  Tuangkan air secukupnya, kacau dan biarkan mendidih.  Tambahkan asam gelugor dan juga kiub pati ikan bilis, jika guna.

2.  Masukkan ikan dan biarkan mendidih perlahan.  Tambahkan garam secukup rasa dan secubit gula.  Akhir sekali masukkan tomato, kacau perlahan dan masak sekejap.  Sesuaikan rasa dan matikan api.  Sedia dihidangkan.

NOTA :   (me :  masukkan terung, masak sehingga terung lembut.  Setelah  terung lembut masukkan ikan (me : guna ikan selar ~ 5 ekor, dan masak sehingga ikan masak sempurna, tutup api dan sedia dihidangkan).

No comments:

Post a Comment