KEK PISANG

Tuesday, June 16, 2020

STRAWBERRY CRUMBLE CAKE










STRAWBERRY CRUMBLE CAKE
sumber :    FB/BIKMM@Umi Sha abdullah
kredit :    Chaiya Jarunee




Bahan-Bahan :

200  gm  mentega, pada suhu bilik
155  gm  gula kastor  (3/4 cup)
2  sudu kecil  esen vanilla
2  biji  telur gred A
300  gm  tepung gandum   (2 cawan) diayak dengan
1  sudu besar  baking powder
185  ml  susu segar   (3/4 cawan)

Strawberry compote & Strawberry segar secukupnya


Resepi Strawberry Compote :

500  gm  strawberry segar
3/4  cawan  gula@secukup rasa
1  biji  perahan oren


(Masak sehingga pekat.  Lenyek-lenyekkan sedikit strawberry yang sudah lembut tu).


Crumble Topping :

75  gm  tepung gandum   (1/2 cawan)
50  gm  mentega sejuk   ~  potong kecil
55  gm  gula perang   (1/4 cawan)


(Satukan dan ramas-ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk kasar).


Cara-Cara Membuat :

Panaskan oven pada suhu 180'C.
Pukul mentega, esen vanilla dan gula kastor sehingga pucat dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sambil terus pukul sehingga sebati.
Kemudian, gunakan senduk kayu untuk menggaul secara kaupbalik susu segar dan tepung secara selang-seli sehingga habis.
Ratakan adunan ke dalam loyang (saiz 8/9 inci, alas baking paper) atau cawan aluminium atau cawan cupcakes.
Kemudian, sudukan compote dan hias dengan buah strawberry.
Taburkan crumb di atas permukaan adunan.
Bakar selama 50 minit, api atas bawah (untuk loyang), manakala cawan cupcakes selama 25-30 minit (bergantung pada oven masing-masing).
Keluarkan adunan dari loyang, sejukkan dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment