STRAWBERRY CRUMBLE CAKE
sumber : FB/BIKMM@Umi Sha abdullah
kredit : Chaiya Jarunee
Bahan-Bahan :
200 gm mentega, pada suhu bilik
155 gm gula kastor (3/4 cup)
2 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur gred A
300 gm tepung gandum (2 cawan) diayak dengan
1 sudu besar baking powder
185 ml susu segar (3/4 cawan)
Strawberry compote & Strawberry segar secukupnya
Resepi Strawberry Compote :
500 gm strawberry segar
3/4 cawan gula@secukup rasa
1 biji perahan oren
(Masak sehingga pekat. Lenyek-lenyekkan sedikit strawberry yang sudah lembut tu).
Crumble Topping :
75 gm tepung gandum (1/2 cawan)
50 gm mentega sejuk ~ potong kecil
55 gm gula perang (1/4 cawan)
(Satukan dan ramas-ramas menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk kasar).
Cara-Cara Membuat :
Panaskan oven pada suhu 180'C.
Pukul mentega, esen vanilla dan gula kastor sehingga pucat dan gebu.
Masukkan telur satu persatu sambil terus pukul sehingga sebati.
Kemudian, gunakan senduk kayu untuk menggaul secara kaupbalik susu segar dan tepung secara selang-seli sehingga habis.
Ratakan adunan ke dalam loyang (saiz 8/9 inci, alas baking paper) atau cawan aluminium atau cawan cupcakes.
Kemudian, sudukan compote dan hias dengan buah strawberry.
Taburkan crumb di atas permukaan adunan.
Bakar selama 50 minit, api atas bawah (untuk loyang), manakala cawan cupcakes selama 25-30 minit (bergantung pada oven masing-masing).
Keluarkan adunan dari loyang, sejukkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment