BISKUT SERI DAHLIA
BISKUT SERI DAHLIA
rujukan dari : buku Chef Hajah Noraini Hj. Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
250 gm mentega/marjerin
220 gm tepung gandum
150 gm tepung kastad
30 gm tepung ubi
1 biji kuning telur gred B
1 tsp esen ros
150 gm gula aising
secubit garam halus
Untuk hiasan :
Ceri merah secukupnya, dihiris kecil
Cara membuatnya :
1. Panaskan ketuhar pada suhu : 140'C selama 15 minit.
2. Putar mentega, gula dan garam hingga kembang dan putih.
3. Masukkan telur dan esen ros lalu diputar lagi hingga sebati.
4. Ayak tepung gandum, tepung kastad dan tepung ubi.
5. Gaulkan ke dalam adunan mentega hingga menjadi doh yang agak lembik.
6. Rehatkan adunan doh selama 30 minit dalam peti sejuk.
7. Sediakan acuan dahlia.
8. Tekan adunan di atas dulang pembakar. Hiaskan dengan ceri merah di atasnya.
9. Bakar selama 20-25 minit hingga masak (bergantung pada jenis ketuhar masing-masing).
BISKUT CIP COKLAT
BISKUT CIP COKLAT
rujukan dari : buku Hajah Noraini Hj. Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
250 gm mentega
350 gm tepung gandum
150 gm gula perang
50 gm gula kastor
1 biji kuning telur gred B
1/2 cawan badam cincang, dibakar sekejap
80 gm cip coklat
2 tbsp serbuk koko
1 tsp serbuk penaik
1/2 tsp soda bikarbonat
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp emplex
Cara membuat :
1. Ayak tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan emplex ke dalam sebuah mangkuk besar. Gaulkan bersama badam cincang dan 50 gm cip coklat. Cip coklat selebihnya digunakan untuk hiasan atas biskut.
2. Pukul mentega, gula kastor, gula perang dan esen vanilla hingga kembang dan putih. Masukkan telur dan pukul sebati.
3. Gaulkan adunan mentega bersama adunan no. 1 (bahan kering). Adunan menjadi agak lembik. Rehatkan selama 15 minit.
4. Cubitkan sedikit adunan tersebut ke dalam dulang pembakar. Hiaskan dengan cip coklat di atasnya.
5. Bakar dalam ketuhar pada suhu : 140'C selama 20-25 minit atau sehingga masak (bergantung pada ketuhar).
Nota : Emplex adalah serbuk perangup biskut.
No comments:
Post a Comment