KEK PISANG

Saturday, August 11, 2012

Mihun





MIHUN SINGAPURA

sumber dari  :  buku '1 Hari 1 Resipi Chef Hanieliza'
di cuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

1      bungkus   mihun  (direndam & tuskan)
200  gm           udang  (dibuang kulit)
200  gm           sotong  (dihiris kecil)
200  gm           sawi  (dipotong pendek)
250  gm           kubis  (diracik halus)
     1 batang     lobak merah  (diparut)
1/2   cawan     air
     3 tbsp        minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan B  (ditumbuk) :

2  tbsp   lada hitam
2  biji     bawang merah
3  ulas    bawang putih

Cara membuat :

1.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk hingga wangi.
2.   Masukkan udang dan sotong.  Kemudian kacau rata.
3.   Apabila sudah masak, masukkan mihun, sawi, kubis, lobak merah, garam dan air.  Kemudian kacau rata.
4.   Gaul rata hingga mihun kelihatan lembut.  Rasakan masinya.
5.   Semasa menghidang, taburkan hirisan daun sup dan cili merah (jika suka).

No comments:

Post a Comment